Ángyán Csilla fazekas

Népi iparművész

Elérhetőségek

Ángyán Csilla fazekas

9300 Csorna, Kórház u. 8.

+36 96 262 118

+36 30 501 1062

angyan.csilla@t-online.hu

https://www.facebook.com/angyancsilla

Csornai látnivalók

Csorna Magyarország északnyugati részén, Győr-Moson-Sopron megyében, a Hanság peremén fekszik. A Rábaköz fővárosa.

Csorna, rendezett utcái és terei, a múzeum, a műemlék-jellegű premontrei prépostság templom együttese, a főtér középületei és parkjai egy polgári kisváros büszke múltjáról tanúskodnak.

A város országos jelentőségű múzeuma térséget átfogóan bemutató állandó kiállítása mellett több településen is működnek helytörténeti múzeumok, gyűjtemények.


Premontrei prépostság

A város fő terén áll Csorna legjelentősebb műemléke, a premontrei prépostság épülete, s a vele egybe épült templom. Az épület jelenlegi formáját 1808 körül építették klasszicizáló későbarokk stílusban. Homlokzatából középrizalit emelkedik ki, ez az épület legdíszesebb, leghangsúlyosabb része. A homlokzati kapuktól jobbra Szent Norbert, balra Szent Ágoston szobra áll. A prépostság termei közül az egykor freskókkal díszített díszteremben értékes képzőművészeti alkotások vannak. A premontrei templom nyugati homlokzata a rendházban van beágyazva. A templom keleti homlokzatán, a szentély mötött áll a torony.


Csornai Múzeum

A Csornai Múzeum a Rábaköz helytörténeti és néprajzi értékeit bemutató gyűjtemény, mely a Premontrei Rend Csornai Apátságának klasszicizáló későbarokk műemlék épületének falai között két szinten berendezett kiállításaival igazi élményt nyújt a múzeumlátogatók számára.

Ami a látogatókat várja:

  • állandó helytörténeti kiállítás az 1180 körül Csornán megtelepedett premontrei kanonokrend múltjáról 
  • egy eredeti formában bemutatott 100 éves szatócsbolt, amely korabeli reklámokkal mutatja be a századfordulós falusi kiskereskedelmet
  • 1900-as évekbeli szobabelső szecessziós porcelánokkal, dísztárgyakkal, korabeli viseletekbe öltöztetett bábukkal és számos fényképpel
  • néprajzi állandó kiállítás: rábaközi népi lakóház tisztaszobája
  • mesterségek utcája: a fazekasság, a csizmakészítés, a szabómesterség és a kékfestés emlékei 


Jézus Szíve Plébániatemplom

A Szent István tér kiszögellésében találjuk a viszonylag fiatal kora ellenére műemlékileg védett Jézus Szíve Plébániatemplomot. 1936-38 között épült. Stílusán a modern építészet olasz iskolájának hatása érződik. Egy tégaltestekből összeállított épület áll előttünk, amely tömegének elosztásával hat.


Palotasor

A Szent István tér déli oldalán húzódik a Palotasor. Az emeletes házsor a XIX. század végén, a XX. század elején épült. A városképi szempontból jelentős házsor legértékesebb részei a keleti és a nyugati szélein álló saroképületek. A Palotasör közepén találjuk az egykori Első Sopronmegyei Takarékpénztár 1898-ban emelt épületét. Az épület oromzatának tetejét a takarékosság jelképeként méhkaptár díszíti.


Interaktív kiállítás

A Városi Művelődési Központban 2011-ben alakítottak ki egy interaktív kiállítást, amely a Hanság élővilágát mutatja be. A kiállítást úgy alakították ki, hogy a látogatók játszva tanulhassanak, és végig aktívan részt vehessenek az ismeretek elsajátításában. Különböző állatszobrok, megépített föld alatti világ, interaktív játékok, lebegő madarak. A kiállítás a Művelődési Központ nyitvatartási idejében ingyenesen látogatható.

 

Forrás: www.csorna.hu; www.muzeum.csorna.hu; www.patkosstudio.hu; A XXI. század küszöbén, Csorna, Ceba Kiadó 2002
Fotók: Dan Kitti