Ángyán Csilla fazekas

Népi iparművész

Elérhetőségek

Ángyán Csilla fazekas

9300 Csorna, Kórház u. 8.

+36 96 262 118

+36 30 501 1062

angyan.csilla@t-online.hu

https://www.facebook.com/angyancsilla

Ahogy dolgozom

Fazekas munkám során nagyon fontosnak tartom a rábaközi hagyományok ápolását, de más tájegységes díszítő technikáit is gyakran alkalmazom. Ünnepi készleteimen, tálaimon megjelennek az alföldi áttört motívumok is, melyek jól illeszkednek a rábaközi formavilághoz. Kerámiáimnál elsődleges a funkció szerepe, elsősorban mai használatra készítem őket, ritkábban falidísznek, dísztárgynak.

Egy termék elkészítési ideje körülbelül két hét, egy hét a száradás, a következő héten kerül sor a kétszeri égetésre.

Először az agyagot jól át kell gyúrni, hogy homogén legyen, és csak ezután lehet korongozni belőle. Ez a legegyszerűbbnek tűnő és legrövidebb munkafolyamat. A kikorongozott tárgyat egy napig hagyjuk száradni, következő napon pedig lehet fülezni, díszíteni, engóbozni (fehér földfestékkel való megöntés) attól függően, hogy milyen díszítés kerül rá. Ezt követően megvárjuk a teljes száradást, csak ezután mehet a kemencébe. Az első égetést zsengélésnek hívják, amit a mázazás követ. A fazekas mázat öntéssel vagy mártással juttatjuk az edényre, és így újra kiégetjük. Az égetés általában 980-1000 fok között történik.

Abban az esetben, ha a megrendelendő termékből van félkész állapotú a fazekasműhelyemben, akkor ez a két hét elkészítési idő lerövidülhet.